Het verhaal van Beijk begon in 1946 met het bouwen en renoveren van wind- en watermolens door oprichter Bèr Beijk. Drie generaties later behoren wij tot de erkende molenmakers van Nederland. Ons team met veel ervaring zorgt ervoor dat we ieder project met de grootste zorgvuldigheid benaderen. De technische kant van het verhaal heeft voor ons geen geheimen. Enkele diensten die wij kunnen verzorgen op molentechnisch gebied zijn:

(Behoudende) restauratie

Al in de jaren negentig werd door Beijk B.V. een werkwijze toegepast die het aanzien van een restauratie compleet veranderde. Beijk begon met het zogenaamde ‘behoudend restaureren’, deze methode werd anno 2017 onderschreven in de brochure ‘Een Toekomst Voor Molens’ van De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en is ondertussen een begrip in de gehele restauratiewereld.

APK en klein onderhoud

Ook bij het onderhouden van wind- en watermolens geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom kan Beijk ook de APK van jouw molen verzorgen. Bij een APK wordt de molen zorgvuldig geïnspecteerd en wordt het voor het type molen gebruikelijke smeer- spoor en onderhoudswerk verricht. Indien gewenst door de klant maakt Beijk na afronding van het werk een rapportage.

Nieuwbouw

In de loop der jaren heeft Beijk verschillende molens volledig nieuw gebouwd. Nieuwbouw of vrijwel volledige nieuwbouw werd toegepast bij molens in o.a. Heusden,Kessel, Beesel, Lottum, Brielle, Nederasselt en Volkel. In sommige gevallen is hierbij gebruik gemaakt van tweedehands molenonderdelen. Beijk heeft alle vaardigheden en benodigdheden in huis om een compleet (her)bouwplan uit te werken en vervolgens, fungerend als hoofdaannemer, het object te bouwen.

Inspectie, planvorming en advies op maat

Door jarenlange ervaring in het molenmakersvak beschikt Beijk over de benodigde kennis om uw monument te inspecteren. Waar nodig maken wij gebruik van eigen applicaties om de conditie duidelijk in kaart te brengen. Beijk geeft advies, verzorgt de planvorming en levert wanneer nodig een driedimensionaal ontwerp voor de restauratie, reconstructie of nieuwbouw van deze bouwwerken. Verder: verzorgen wij subsidie- en vergunningsaanvragen.

Molenroeden en wieksystemen

Beijk levert roeden in elke gewenste vorm en formaat, en voorziet deze van iedere gewenste conservering. Daarnaast leveren wij alle soorten wieksystemen zoals de Van Bussel stroomlijn-, Dekker- en Bilau- systemen. De roeden en wieksystemen worden geleverd in alle mogelijke materialen. Wanneer gewenst wordt het laswerk ultrasoon en/of radiografisch onderzocht op onvolkomenheden.

Molentechniek

Wind- en watermolen zijn in grote mate uitgerust met veel authentieke werktuigbouwkundige elementen en onderdelen. Glij-en kogellageringen in diverse materialen en uitvoeringen, en giet- en smeedstukken in verschillende vormen en afmetingen. Beijk levert, restaureert, monteert en geeft advies t.a.v. deze monumentale onderdelen en elementen. Wat wij precies voor u kunnen betekenen is terug te vinden op deze pagina.

Schilderwerk

Goed schilderwerk is essentieel voor het behoud van onderdelen in het exterieur van molens. Beijk beschikt over eigen vakmensen en een aanvullend netwerk van gespecialiseerde zzp’ers die over alle benodigde kennis beschikken. Door uw schilderwerkzaamheden bij Beijk neer te leggen kunt u ervan op aan dat ook dit klein herstel vakkundig en vlot wordt uitgevoerd.

Polymeer Chemisch herstel

Wanneer houten delen in constructies ernstig zijn aangetast wil het niet zeggen dat deze altijd vervangen moeten worden! Wanneer het behoud van deze (monumentale) onderdelen belangrijk is, past Beijk de methode van de polymeer-chemische houtrestauratie toe. Deze combinatie van moderne techniek en traditioneel vakmanschap garandeert een prachtig resultaat waarbij de authenticiteit van het betreffende onderdeel gewaarborgd blijft.

Gaande werken

De vele verschillende wielen in molens zijn opgebouwd met gedegen kennis van het materiaal, en wetenschap van de krachten die vrijkomen bij het vol in bedrijf zijn van een wind- of watermolen. Een grote diversiteit aan vaak streekgebonden eigenschappen en kenmerken vraagt om een specialistische aanpak. Beijk restaureert en vervaardigt deze mooie staaltjes techniek met grote zorg en nauwkeurigheid. De juiste profielen, steekmaat en mogelijke aantastingen vragen om ervaren vaklui. Onze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat al het benodigde inzicht aanwezig is bij het maken van de juiste keuzes.

Max Beijk

Kunnen we ook u assisteren?

Neem contact op met Max Beijk voor de mogelijkheden.

  • Max Beijk
  • Directeur Beijk B.V.
WhatsApp
LinkedIn

andere expertises

Staatsbosbeheer
Gemeente Boxmeer
Gemeente Venray
Gemeente Uden
Gemeente Landerd
Staatsbosbeheer
Gemeente Venray