Zo’n 75 jaar geleden werd door de broers Bèr en Harrie de firma Gebr. Beijk in Afferden opgericht. Al snel maakt het bedrijf naam als specialist op het gebied van molenbouw en houtbewerking. In de loop der jaren breidden de diensten zich steeds meer uit. 

Het begin (1946-1981)

Bèr Beijk werd in 1916 geboren in Budel-Schoot en leerde op 21 jarige leeftijd het molenmakersvak in Weert. Toen aan het begin van de oorlog het aanbod van werk afnam ging hij aan het werk voor Christ van Bussel. Door heel Nederland bracht hij het van Bussel- stroomlijnwieksysteem aan en renoveerde en bouwde hij molens. In 1944 was Bèr werkzaam bij de molen aan het Rimpelt te Afferden. Door het oorlogsgeweld evacueerde hij met molenaarsdochter Tinie (die later zijn vrouw zou worden) naar Well. Toen Christ van Bussel in 1946 stierf begonnen Bèr en zijn jongere broer voor zichzelf met de renovatie, restauratie en de bouw van wind- en watermolens.

Overname door Harrie Beijk (1981-2013)

Jongste zoon Harrie werd geboren in 1956 en ging vanaf 19-jarige leeftijd mee naar de molenbouwprojecten van zijn vader. In 1981 nam hij het bedrijf over en werden er naast handgereedschappen ook elektrische gereedschappen aangeschaft. In de jaren daarna werd het bedrijf verder uitgebouwd en volgden na een nieuwe loods ook een nieuwe werkplaats. Vele grote projecten kwamen van zijn hand, zoals de nieuwe standerdmolens in Brielle, Volkel en Berlijn. Vanaf 2000 ging Beijk zich gaandeweg ook steeds meer toeleggen op restauratie van andere monumentale gebouwen zoals: boerderijen, kerken en andere houtconstructies.

De derde generatie: Max Beijk (2013-heden)

En vanaf 2013 was het de beurt aan kleinzoon Max (1990), die vanaf zijn 17de al werkzaam was binnen het bedrijf van zijn vader en- grootvader. In de eerste jaren werkte Max in de praktijk mee om de kneepjes van het vak te leren. Gaandeweg nam hij steeds meer directietaken op zich, waarna hij uiteindelijk in 2013 het bedrijf overnam. Beijk vernieuwde de laatste jaren flink op allerlei gebieden: zowel op het vlak van duurzaamheid, veiligheid, als het uitbreiden van het assortiment.

Beijk B.V: Ambachtelijk, duurzaam en innovatief

Die 75 jaar gecombineerde kennis en passie voor het vak bracht Beijk B.V. tot waar dit ambachtelijke familiebedrijf nu staat: een innovatieve expert op het gebied van molens en andere complexe monumentale projecten. Met oog voor detail, een combinatie van nieuwe en oude werkmethodes en gespecialiseerde vakmensen vertalen wij onze liefde voor molens naar een uitstekende en complete service.

Team

Voor het complexe molenmakersvak is er behoefte aan een zeer diverse kennis en vaardigheden. Immers, het werken aan molens, monumenten en diverse andere projecten brengt veel verschillende disciplines bij elkaar. Samen beschikt ons team over meer dan 100 jaar ervaring in het molenmakersambacht en een mooie mix aan leeftijd, vaardigheden en specialismen. Beijk is een erkend leerbedrijf, stagiaires zijn dus altijd welkom. Voor lopende vacatures kun je altijd onze ‘Werken bij’- pagina checken. 

Materieel en machinale

Wij beschikken over al het benodigde materieel om veilig op hoogte te kunnen werken. Wij hebben diverse steigers, ladders en eigen hoogwerkers (verschillende types). Daarnaast beschikken we over een eigen kraan die breed inzetbaar is voor allerlei hijswerken. Onze werkplaats beschikt over alle benodigde houtbewerkingsgereedschappen, zoals verschillende zaag, schaaf-en freesmachines. In 2018 werd een nieuwe 4-zijdige schaaf geïnstalleerd, hiermee kunnen verschillende profileringen worden aangebracht.

bekijk onze projecten

Van 1999 tot 2003 werden de Gerarda molen, molen de Reus en de Rust na arbeid grondig gerestaureerd. Drie beeldbepalende bouwwerken in de gemeente Gennep. Het werk werd deskundig uitgevoerd door molenbouwer Beijk uit Afferden (L). Het bestuur van de Molenstichting werkt al 20 jaar tot volle tevredenheid samen met eerst Harrie en sinds enkele jaren met zijn opvolger, zoon Max Beijk. In goed overleg worden de onderhoudswerken gepland en uitgevoerd. Dankzij de firma Beijk en haar vakkundige medewerkers staan de molens in Gennep er prachtig bij.

Arnold Roelofs - Molenstichting Gennep