De uitgebreide mechanismen en vele onderdelen in het binnen- en buitenwerk van een molen vragen om een gedegen technische en werktuigbouwkundige kennis. Door de jaren heen deden wij veel kennis op bij onderhoud, revisie en vernieuwing van alle mogelijke onderdelen. Onze eigen kennis wordt waar nodig aangevuld door betrouwbare leveranciers en onderaannemers. Dit zorgt voor deugdelijk advies en/of uitvoering. 

Molenroeden en wieksystemen

Beijk levert roeden in elke gewenste vorm en formaat, en voorziet deze van iedere gewenste conservering. Daarnaast leveren wij alle soorten wieksystemen zoals de Van Bussel stroomlijn-, Dekker- en Bilau- systemen. De roeden en wieksystemen worden geleverd in alle gewenste materialen. Wanneer gewenst wordt het laswerk ultrasoon en/of radiografisch onderzocht op onvolkomenheden.

Lagertechniek

In wind -en watermolens vind je allerlei soorten lageringen. Deze essentiële onderdelen zorgen ervoor dat alles soepel blijft lopen. Logisch dus dat daar goed mee omgegaan moet worden. Beijk demonteert en monteert doorgaans zelf, waar nodig maken wij gebruik van zeer deskundige en zorgvuldig geselecteerde onderaannemers. Wij zijn o.a. bekend met glijlageringen in babbit of brons, ouderwetse gesmede taatslageringen of allerlei soorten kogellageringen.

Gietstukken en smeedwerken

In wind- en watermolens zijn giet- en smeedstukken in grote mate en in allerlei vormen en afmetingen aanwezig. Beijk levert deze volledig bewerkte onderdelen in kleine series en als enkelstuks. Daarnaast zijn deze onderdelen in veel gevallen te restaureren. Hiertoe wordt samengewerkt met smederijen, gieterijen en machinefabrieken, die allen hun eigen specialisatie hebben in productiemethodieken en materialen.

Geklonken elementen

Geklonken elementen werden veelvuldig toegepast in de molenbouw. Roeden van bekende firma’s zoals Pot en Franssen kregen soms een tweede leven als staart of spruit in het staartwerk. Daarnaast werden waterraderen, goten voor de watertoevoer en andere staalconstructies veelvuldig uitgevoerd in een geklonken uitvoering. Beijk beschikt over moderne klinkapparatuur om geklonken elementen in eigen beheer te vernieuwen of te restaureren. 

Waterraderen

Wij leveren niet alleen houten waterraderen voor watermolens, maar ook waterraderen in staal met bijbehorende as en lageringen. De raderen worden geleverd in alle mogelijke staalsoorten, de onderlinge bevestiging kan worden uitgevoerd door middel van lasverbindingen, boutverbindingen of traditionele geklonken verbindingen. Daarnaast behoren diverse conserveringen tot de mogelijkheden.

Aandrijving en schone energieopwekking

Beijk is onder meer gespecialiseerd in het aanbrengen van voorzieningen voor het opwekken van groene energie. Met name watermolens lenen zich hier vaak uitstekend voor. Daarnaast leveren en monteren wij mechanische aandrijvingen voor het in werking stellen van wind- en watermolens, of de op zichzelf staande elementen en onderdelen daarin. Deze installaties zijn bijvoorbeeld uitgerust met frequentiedrive en allerlei geavanceerde mogelijkheden.

Max Beijk

Kunnen we ook u assisteren?

Neem contact op met Max Beijk voor de mogelijkheden.

  • Max Beijk
  • Directeur Beijk B.V.
WhatsApp
LinkedIn

andere expertises

Gemeente Beesel
Gemeente Landerd
Gemeente Venray
Gemeente Boxmeer
Molenstichting Gemert-Bakel
Gemeente Boxmeer
Molenstichting Gemert-Bakel