Verplaatsing korenmolen De Grauwe Beer

In 1984 werd molen 'De Grauwe Beer' afgebroken in het dorp Beesel, vervolgens werd deze opnieuw opgebouwd langs de maas. Doordat de Maas meerdere malen buiten zijn oevers is getreden stond de molen enkele keren onder water. Om schades te voorkomen is de molen ca. 60 meter landinwaarts verplaatst.

Allereerst werd in het voorjaar van 2014 een start gemaakt met de compleet nieuwe onderbouw waarop de molen zou moeten komen staan. Deze beschikt over alle benodigde voorzieningen t.b.v. het exploiteren van het bouwwerk. Op 9 september werd de molen daadwerkelijk verplaatst. Maart 2015 werd het project afgerond middels een feestelijk opening. Bij de bouw is getracht om oude bouwmethoden te combineren met nieuwe methode. Authentieke details in het gebouw zijn vooral terug te vinden in het interieur, foto's hiervan volgen op korte termijn.

Meer informatie over het project is te vinden op www.grauwebeer.nl

andere projecten

In de afgelopen jaren heeft Beijk vaak aan de molens van SDUM gewerkt. In principe wordt er goed werk geleverd, wat je ook kan verwachten van een bedrijf dat al zo lang in de molen-business zit. Maar tijdens het herstel van De Buitenwegse Molen heeft Beijk dit keer wel een bijzonder vakmanschap laten zien. De molen, die voor ruim 70% verdwenen is in vlammen, is letterlijk uit de as herrezen! In overleg en volgens de afspraken werd een zeer complex project zorgvuldig en op tijd afgerond.

Zdenko Bebek - Medewerker Bouwzaken Stichting De Utrechtse Molens