Restauratie Narrenmühle Viersen/Dülken

In 2017 werd geconstateerd dat de standerd ernstig was aangetast. Er werd een juk geplaatst om de kast tijdelijk te ondersteunen, om zo te voorkomen dat de molen bij een storm zou omwaaien. Daarna werden plannen gemaakt om de gehele molen volledig te restaureren. Niet alleen de standerd was slecht, maar ook de kast, trap en onderstel.

De molen werd in 1912 omgebouwd tot museum en ‘Weisheitssaale’. Hiermee verloor de molen zijn eigenlijke functie. Omdat de nieuwe functie al meer dan 100 jaar aan deze stokoude molen toebehoort, is dit onderdeel geworden van de lange geschiedenis van de Narrenmühle.

De molen werd volledig afgebroken, getransporteerd naar onze werkplaats, gerestaureerd, en vervolgens weer opgebouwd. Dit alles gebeurde in slecht 10 maanden tijd.

andere projecten

In de afgelopen jaren heeft Beijk vaak aan de molens van SDUM gewerkt. In principe wordt er goed werk geleverd, wat je ook kan verwachten van een bedrijf dat al zo lang in de molen-business zit. Maar tijdens het herstel van De Buitenwegse Molen heeft Beijk dit keer wel een bijzonder vakmanschap laten zien. De molen, die voor ruim 70% verdwenen is in vlammen, is letterlijk uit de as herrezen! In overleg en volgens de afspraken werd een zeer complex project zorgvuldig en op tijd afgerond.

Zdenko Bebek - Medewerker Bouwzaken Stichting De Utrechtse Molens