Molen 'De Volksvriend' te Gemert

In 2014 werd molen 'De Volksvriend' verkocht aan Molenstichting Gemert-Bakel voor het symbolische bedrag van 1 euro. Door de komst van een maalderij raakte de molen ernstig in verval, en was daardoor langer dan 40 jaar niet draaivaardig te zien. De molen is een van de meest authentieke beltmolens van Noord-Brabant. Een overgroot aantal onderdelen stamt nog uit de bouwtijd. Bij de bouw in 1888 werd veelal gebruik gemaakt van 2de hands molenonderdelen.

Na conservering van het object werden door Beijk BV de restauratieplannen opgesteld t.b.v. de subsidieaanvraag. Vanwege de bouwsporen, ouderdom en zeldzaamheid hebben de molen, en zijn onderdelen, een zeer hoge cultuur historische waarde. Uiteraard werd getracht om onderdelen zoveel mogelijk te behouden. Dit resulteerde in een omvangrijk bestek waarin ieder onderdeel met zijn tekortkomingen en herstelbehoefte nauwkeurig werd omschreven. 

Het betrof een volledige restauratie waarbij vrijwel ieder onderdeel is hersteld/geconserveerd.

andere projecten

Als je twee weken voor de Molendagen met de molenmaker belt omdat het bovenwiel ontspoort is en er bovendien een aantal kammen zijn afgebroken, durf je nergens meer op te hopen. Evengoed kreeg Beijk B.V. het voor elkaar. Enkele dagen na het telefoongesprek waren ze met twee vakmensen om half 8 al aan het werk. Vrijdagavond waren de heren zover dat we weer voor de prins konden draaien. Geweldige service en een prima overleg. Absoluut vakwerk met respect voor het monument en een luisterend oor voor de molenaar. Alles bij elkaar grote klasse!

Martin Merkx - Molen "De Dageraad" Zeeland