Max Beijk - Jong Monumententalent 2017

dinsdag 2 april 2019

Eind 2017 won Max Beijk de prijs 'Jong Monumententalent 2017'. Door drie verschillende personen uit de restauratiewereld werd hij aangemeld om in aanmerking te komen voor deze prijs. Onderstaande tekst is afkomstig van de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:

"De prijs is ingesteld om jong talent in de monumentensector in de schijnwerpers te zetten en frisse ideeƫn en nieuwe energie met elkaar te delen. Het bevordert de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals. De prijs voor Jong MonumentenTalent is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

In totaal werden 16 talenten tussen de 21 en 32 jaar voorgedragen, uit alle hoeken van de erfgoedwereld. Van projectleider tot architect, van programmacoƶrdinator tot restauratiespecialist, van marketeer tot maker van historische 3D-modellen.

De Jury oordeelde als volgt:

"Op jonge leeftijd gaf Max Beijk (inmiddels 27 jaar) al leiding aan een complexe restauratie van een molen. Inmiddels heeft hij tientallen projecten uitgevoerd en is zijn talent onmiskenbaar. Hij is een ondernemende en innovatieve speler in het traditionele ambacht van molenmaker. Hij heeft vak met de paplepel ingegoten gekregen, als zoon uit een molenmakersfamilie van drie generaties. De jury is dan ook positief dat hij een eigen weg kiest in het ambacht en zich een innovatieve molenmaker toont. Max werkt met nieuwe technieken, neemt grote uitdagende restauraties aan en heeft binnen zijn bedrijf een goede mix van ervaren molenmakers en jong talent. Hij maakt daarbij inhoudelijk gedurfde keuzes op het gebied van terughoudend restaureren die niet altijd voor de hand liggen in de molenwereld, en heeft deze keuzes uitstekend onderbouwd en uitgevoerd. Het molenambacht is een categorie met veel verschillende opdrachtgevers, waar gewerkt wordt binnen vrij strakke kaders en smalle marges. Toch heeft hij weten te vernieuwen, zowel qua technieken als aanpak en onderbouwt hij zijn keuzes met kleur- of bouwhistorisch onderzoek. Een krachtige combinatie. De jury ziet in hem een innovatief en gedurfd ambachtsman met het vermogen om binnen de molenbouwkunst buiten de gebaande paden te treden. Daarmee is hij bovendien in staat nu en in de komende decennia het ambacht echt verder te brengen. Vanwege het getoonde talent en onderscheidende vermogen is de jury unaniem van mening dat Max een waardige winnaar is van de Prijs Jong MonumentenTalent 2017!"


andere nieuwsberichten

Staatsbosbeheer
Molenstichting Gemert-Bakel
Gemeente Venray
Laarbeek
Gemeente Leudal
Staatsbosbeheer
Laarbeek